fredag 15. oktober 2010

Saga om Gisle Sursson

1. Er Gisle Surssons saga ein typisk saga? Begrunn!
Eg meinar at sagaen om Gisle Surssons er ein typisk saga fordi Gisle har mannsideal: styrke, handlekraft og vold. Samt ære er det høyste mål, blodhemn ein plikt. Gisle har også lagnadstru, kvinner og treller. I filmen så såg eg at Gisle viste blodhemn ved å drepe Torgrim fordi trudde han var drapsmannen på sin egen fosterbrorbror.

2. Er Gisle ein helt? Har han sider som ikkje rimar med heltebiletet? Forklar.
Gisle er ikkje ein helt! Det er ein Grunn til dette. I starten av filmen gjorde Gisle eit drap. Utover i filmen endrar Gisle seg, men det er bare fordi han må redde seg sjølv. Mot slutten av filmen dreper Gisle utalleg mange menn, men detta er for å redde seg sjølv.

3. Kven er Vesteins drapsmann?
Vesteins drapsmann er Torgrim.
4. Korleis vil du beskrive kvinnene (Aud, Åsgjerd, Tordis) i filmen? Er dei typiske saga-kvinner?
Eg meinar at kvinnene i filmen ikkje vart typiske saga-kvinner. Typiske saga-kvinner ska væra i bakgrunn og ikkje væra så mye innblanda som gutane. Men kvinnene var ikkje så mye i bakgrunnen som dei skulle væra. Aud var med og kjempa for Gisle. Ho slo han når han skulle finne Gisle og når han prøvde å bestikka ho.

5. Gi ein personleg vurdering av filmen.
Eg synast filmen ikkje var ein bra film. Det vart utruleg kjedeleg at dei snakka islandsk og at alle likna på kvarandre. Det vart også vanskeleg å følgje med på kven som drepte kven, og ikkje minst kven som var kven.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar